Serbian English French German Greek Italian Russian Swedish

Novo štene u kući

Štene u kući Štene u kući

ŠTENE CVILI I LAJE NOĆU. Kada donesete štene kući, morate unapred znati kako će se ono osećati i ponašati. Do sada je živeo sa majkom, koja se brinula o njemu i pružala mu sigurnost, a od sada je prepušten samo vama. Kuče ne shvata predmete, njihovu namenu, nepoznaje mirise, zvukove, teren i u prvih nekoliko dana neophodno mu je pružiti sigurnost i majčin dodir.

 

Šta uraditi kada padne noć i štene počne da cvili? Najbolje rešenje je da ga stavite u neku kartonsku kutiju ili već pripremljenu ležaljku, pored vašeg kreveta i svaki put kada zacvili, pomaziti ga, da oseti da nije sam. Posle nekoliko takvih noći, smiriće se samo.

ZAPAMTITE: Najveća kazna i greška za pse je SAMOĆA! Nikako ne ostavljajte mladog psa samog, a ako tomorate, pre vašeg odlaska odvedite ga u jednu dugu šetnju kako bi se umorio i vreme bez vas proveo spavajući.

 

Štene u kući


ŠTENE OBAVLJA NUŽDU PO KUĆI

Štene obavlja nuždu instiktivno – kada se probudi, posle jela i to na onim mestima gde se već osećaju mirisi od prethodnih nuždi. Ukoliko je štene ipak obavilo nuždu na mestu koje nije pogodno za to, to mesto morate odmah očistiti, kako bi neutralisali miris (najbolje sirćetom), zbog mogućih budućih pokušaja.

NIKAKO ne udarajte psa niti mu trljajte njušku u izmet! Najbolje bi bilo da ga izgrdite režanjem par sekundi. Budite ozbiljni kada to radite, kako bi vas pas shvatio ozbiljno.

Pravilo je da par minuta nakon jela i kada se probudi, štene vrši nuždu. To je vreme kada je najbolje da ga odnesete do kupatila i stavite ga na novine ili karton na kome se oseća miris njegovog urina, pritvorite vrata kupatila kako ne bi izašao. Kada oseti mirise ranijih nuždi, obaviće nuždu pored toga.

Stariji štenci više vole da obavljaju nuždu napolju, tako da ih treba izvesti napolje odmah nakon jela. Imajte na umu da štene ne može zadržavati (niti bi trebalo) mokrenje onoliko koliko to mogu stariji psi. Starijim psima ne odgovara da obavljaju nuždu u stanu. Ukoliko se i desi da do toga dođe, potrebno je psa odvesti kod veterinara, jer mokrenje starijeg psa u kući, može ukazati na urinarnu infekciju ili neki psihički problem.

 

 • Ocenite ovaj članak
  (5 glasova)
 • Pročitano 2054 puta

nazad na vrh
 • Kućni ljubimac i bebe
  Kućni ljubimac i bebe Trudni ste ili ste nedavno dobili prinovu, a imate kućnog ljubimca!? Brinete se kako će…
 • Korisni saveti
  Korisni saveti Komunikacija izmedju čoveka i psa. Popularno rečeno pas je životinja kojoj nedostaje samo govor. Ta…
 • Najljepše rase pasa na svijetu
  Najljepše rase pasa na svijetu Svaki pas je lijep na svoj način i svakom je vlasniku njegov najdraži. Ipak, prema…
 • Ishrana Labradora
  Ishrana Labradora Ishrana Labradora S’obzirom da štene u svojoj prvoj godini života dostiže uzrast deteta sa 14…

Oglasi, kućni ljubimci

Ko je na mreži: 65 gostiju i nema prijavljenih članova

Odgajivacnice pasa

Online magazin za one koji vole prirodu